Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 16:29 - НОЩ НА ЛИТЕРАТУРНИ МУЗЕИ
Автор: ivanov54 Категория: Новини   
Прочетен: 1725 Коментари: 1 Гласове:
1



В нощта на музеите и галериите

 

ФОРУМ НА ЛИТЕРАТУРНИ МУЗЕИ

 В ЧИРПАН И СТАРА ЗАГОРА

 

         

На 24 септември в къща музей”Пейо К. Яворов”-Чирпан главният уредник на музея Тодор Иванов откри вечерта със слово за музея, поезията и поетите. Уредникът в музей „Гео Милев”-Стара Загора Валя Сотирова представи музея, поета и документалния филм за него. След нея уредникът на музей „Димчо Дебелянов”-Копривщица Дойчо Иванов също презентира музея, открои приятелството и близостта межу Пейо, Димчо и Гео и показа документален филм за поета от Копривщица. Компетентната и на високо ниво публика зададе интересни въпроси и се завърза оживена дискусия. На вечерта бе показан за първи път семейният печат на Лора Каравелова и Пейо, и негов портрет от правнучката му Василия Стоилова. Както и неговата пушка като войвода в Македония.

          По-късно вечерта форумът се пренесе в къща музей „Гео Милев”-Стара Загора. Там вечерта бе открита от главния уредник на музея на Гео, литератора Георги Янев. Уредникът на дом музей „Пеньо Пенев”-Димитровград Живка Шишкова представи музея и бе прожектиран документален филм за поета. Тодор Иванов говори за Яворов и показа документален филм. Представен бе и филм за Гео Милев и лентата за Димчо. Многобройната и много любознателна публика се включи активно в разговорите с любопитни и задълбочени въпроси. Дискусията преливаше между музейните литератори и присъстващите, и с умелото, компетентно и задълбочено направляване от Георги Янев се получи много ползотворен разговор за четиримата поети, взаимовръзките и приятелствата, поезията и живота. Разговорът между литераторите продължи до късно под лозницата в прекрасния двор с прочутия боб  в гърне на Георги Янев, вино и други напитки от собственото му лозе.

 

          А на другата сутин, докато чаках на спирката в Чирпан автобуса за Пловдив, любезно бях поздравен от група младежи. На учудената ми физиономия в далечния град един от тях се представи: „Учител съм по литература в гимназията тук. Снощи бях на вечерта в музея. Беше чудесно и много ви благодаря за прекрасното преживяване!” Е – приятно става на душата човеку от таквиз слова...

 

          А в Пловдив, „люлката”  на нощта на музеите и галериите, програмата за шестата година вече бе изключително богата и в два дни. Чудесно, но като зрител и участник във всичките досегашни прояви, струва ми се, че бе несполучливо акцентът да е в петък, с най-мащабните и качествени програми. Докато съботата бе доста „постна”. Всички се радваме на успеха и разширяването на начинанието. Но мисля, че по-скоро петъкът трябва да е „подгряващ”, а кулминацията да е в събота. Когато ще могат да пристигнат и много повече гости. А на 25 септември сега в събота, особено старият град, при затворените музеи и галерии и пустият амфитеатър, бе доста пустичък... рганизаторите, както винаги, издадоха чудесен каталог и програма. Но и тази година са забравили да напишат годината до датите на проявата.

 

                                                                                                          Дойчо ИВАНОВ




Тагове:   нощ,   музеи,


Гласувай:
1



1. vahisht - Нещо за .....1111111111
03.12.2011 09:07
Да, Тя ви очаква....знае е за вас, много малко и същевременно толкова много....
Тя изникна в съзнанието ми когато прочетох първия материал, който бяхте написали и ....който събуди тази картина за която Ви писах....никак даже не се учудих, че се съгласи....условието беше и Вие да се съгласите.....аз знаех , че това ще стане...
Всичко най-добро!!!
до....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivanov54
Категория: Новини
Прочетен: 39164
Постинги: 14
Коментари: 6
Гласове: 26
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930